— Драсті, мій нік 8мавпочок і я алкоголік хочу програмувати під ретро-пк УКНЦ.
Насправді я це вже робив. Ось стаття про мою недороблену "Стугну". А ось тут відео із запуском Bad Apple на емулі УКНЦ. Також в мене є збиралка-розбиралка УКНЦшних шрифтів на пітоні, я все мрію викласти її на гітхаб, проте хз, як туди вивантажувати файли, я так і не поняв.
Стугну я не закінчив, оскільки впіймав нервовий зрив і депресію, і потім проходив курс антидепресантів. Після перерви я знову взявся за неї, проте зрозумів, що не розумію свій власний код. Бейсік не надто дружній до розуміння коду.
Далі одне-друге, п’яте-десяте, ще два курси антидепресантів, і зараз я розумію, що я маю чимось займатися, якесь хобі, бо або хобі, або пігулки. Депресія, про яку я згадав вище, то не як підліток ходе і стогне, що в депресії, то я пів дня сидів в кутку спальні, накривши голову руками і не міг ворухнутися. І не міг зосередитись і опанувати себе, думки швидко перескакували з однієї теми на іншу і були неконтрольованими. Це вперше за моє життя, коли через нерви я фізично не міг рухатись.
Зараз мені кортить щось почати робити для УКНЦ. І я вирішив відмовитись від бейсіка і перейти або на С, або на Паскаль. Причин кілька. Перша — чим більша програма на бейсіку, тим важче її розуміти. Паскаль і С тут трішки більш зрозумілі. В Паскалі, навіть під УКНЦ, можна писати власні процедури, це робить програму значно зрозумілішою.
І мені цікаво, чи є тут хтось, хто зможе відповісти на питання, які в мене виникатимуть. Бо паскаль-фаст явно відрізняється від інших паскалів. Звісно, в мене є книжка, і я її намагаюся прочитати, проте питання явно будуть, бо я звик до сучасної подачі інформації, і відвик від радянської.
С я навіть не починав. Я знайшов якусь документацію і образи дисків, і скачав. Мабуть теж буду читати, може С буде зрозумілішим мені. Проте знов будуть питання.
Чи є тут на форумі хтось, хто розуміється на УКНЦ? (на крайній випадок на ДВК)
Чи є хтось, хто б міг допомогти по УКНЦ
Модератор: Nick
- SlashNet
- Дякував (ла): 6 разів
- Подякували: 21 раз
- Контактна інформація:
Re: Чи є хтось, хто б міг допомогти по УКНЦ
Зараз, коли я писав гру для Ентерпрайзу то вибрав Паскаль через за такими параметрами:
З алгоритмами у деяких моментах я звертався до штучного інтелекту. Він Паскаль знає і зазвичай надає код для Турбо Паскалю, але я йому кажу що в мене діалект мови значно простіший (з переліком яких команд немає) і текст він змінює потрібний.
Також я його напрягав для написання скриптів на Пітоні для конвертування даних у бінарний формат (конвертування та "стиснення" мапи рівней, перекодування графічних даних з пнг у формат зрозумілий компю'теру, конвертація піксельних шрифтів у код на Паскалі, і т.п.).
- він створює стандартний виконуваний файл у бінарному вигляді (і тому мені не потрібен Бейсік для запуску)
- текст програми зручно редагувати, бо я можу його писати у сучасному редакторі а не у емуляторі (з Бейсіком теж так можна але головна незручність у примусовій нумерації рядків)
- графічні бібліотеки для нього вже були створені ентузиастами
З алгоритмами у деяких моментах я звертався до штучного інтелекту. Він Паскаль знає і зазвичай надає код для Турбо Паскалю, але я йому кажу що в мене діалект мови значно простіший (з переліком яких команд немає) і текст він змінює потрібний.
Також я його напрягав для написання скриптів на Пітоні для конвертування даних у бінарний формат (конвертування та "стиснення" мапи рівней, перекодування графічних даних з пнг у формат зрозумілий компю'теру, конвертація піксельних шрифтів у код на Паскалі, і т.п.).
- 8monkeys
- Дякував (ла): 3 рази
- Подякували: 3 рази
- Контактна інформація:
то був звичайний паскаль чи паскаль-фаст?
айдешку під паскаль я знайшов, думаю, то буде лазарус.
і опис паскаль-фаст є, https://mega.nz/file/BZxmBB4K#RwLCMtVRg ... Yqse05FhDg
там ще бібліотеки
CALCUL.BIN
DOS.BIN
GRAPH.BIN
В принципі малювати можна буде.
айдешку під паскаль я знайшов, думаю, то буде лазарус.
і опис паскаль-фаст є, https://mega.nz/file/BZxmBB4K#RwLCMtVRg ... Yqse05FhDg
там ще бібліотеки
CALCUL.BIN
DOS.BIN
GRAPH.BIN
В принципі малювати можна буде.
- SlashNet
- Дякував (ла): 6 разів
- Подякували: 21 раз
- Контактна інформація:
HiSoft Pascal. Він виходив для багатьох 8-бітних платформ на Z80, є відносно "примітивним", бо не має навіть типів стрінг чи байт, але компілює у код який є швидшим ніж той що створює ТурбоПаскаль.
- 8monkeys
- Контактна інформація:
питання по pascal-fast
написано, що треба зробити паскаль має бути на системному пристрої і в пристрої має бути мітка PAS
Тобто скинути на завантажувальний диск, завантажитись і зробити .ASS SY PAS
Але для цього треба завжди запускати емулятор. Чи можна його якось запускати через утіліту rt11.exe, щоб він не матюкався на інклюди? Бо зараз матюкається.
написано, що треба зробити паскаль має бути на системному пристрої і в пристрої має бути мітка PAS
Тобто скинути на завантажувальний диск, завантажитись і зробити .ASS SY PAS
Але для цього треба завжди запускати емулятор. Чи можна його якось запускати через утіліту rt11.exe, щоб він не матюкався на інклюди? Бо зараз матюкається.
Pascal/Fast V 2.2 (C) 1992, Dec, А.Е.Москаль, Ю.Э.Фрадкин, Санкт-Петербург Основное меню Чтение Редактирование Запись Трансляция Конец работы Выполнение Дополнительное меню Имя программы: caltst > Трансляция: 2 Ошибка - INCLUDE-опция
-
- Подякували: 6 разів
Декілька варіантів ... було цікаво, то спробував різні варіанти:
1. Мабуть найпростіший варіант - використовувати емулятор UKNCBTL від Nikita Zimin.
Там можна зберігати та завантажувати стан емулятора. File::Save State... Load State...
2. Зовсім трохи спробував, але, можливо, і у Вас буде працювати. Якщо працювати з Free Pascal або Lazarus, то можна перезаписувати ВашуПрограму.PAS за допомогою утіліти rt11dsk.exe з пакету ukncbtl-utils від Nikita Zimin (rt11dsk a Ваш.dsk ВашаПрограма.PAS).
Але, якщо Pascal/Fast запущено, тоді потрібно "витягнути" та "вставити" диск (щоб прибрати закешовані дані) та викликати "Чтение", щоб перечитати змінену програму.
3. Якщо Ви використаєте PAS1.SAV, версія Pascal/Fast 2-2.3 (з УКНЦ архіву hobot з сайту pdp-11 ru наприклад (кнопка на сторінці сайту зверху "Раздел УК-НЦ и ДВК") ukncbtlwebwebcomplekt/FASTPASCAL_v221_v223 - UKFP_v221_v223.DSK), то там не потрібно щоб бібліотеки були на пристрої PAS,
принаймні для простих графічних програм;
там інша графічна бібліотека - CGRAPH;
і мабуть в цій бібліотеці просто немає виразів/посилань на кшталт EXTERNAL `PAS:GRAPH`, тому працює і без ASS SY PAS
Там є також програми з демонстрацією CGRAPH графіки - DMC.PAS, та GPD.PAS
Єдине що, UKFP_v221_v223.DSK не бажано використовувати як завантажувальний, бо там буде монохромний екран, без кольорів (не знаю як те виправити).
А скопіювати тільки PAS1 та CGRAPH, і можливо, якщо треба, ще як приклади - DMC, GPD на якийсь простий завантажувальний диск (в мене це rt1150sg.dsk), щоб були кольори.
А от щодо інших модулів на кшталт GRAPHA, SND (вони йдуть разом з версіями 2.2-1 та 2.2-3) - мені зовсім не вдалось зрозуміти як їх використовувати. На жаль, дуже багато часу забирають спроби розібратись. Та і потреби наче ніякої немає.
Бо у звичайній версії "2.2" (FASTPASCAL_v22/fast_doc.dsk) для графіки достатньо лише GRAPH.BIN та GRAPH.PAS. На fast_doc.dsk є також демонстраційні PAS програми - FLOW3 та QUEENS.
Ще - якщо Ви завантажуєте RT-11 з диску MZ0, то копіювати PAS.SAV не потрібно, бо SY і так вказує на MZ0. А от асоціювати, чи як там воно називається, ASS SY PAS - потрібно, (крім версії 2-2.3).
P.S. Запустити версію 2.2-1 з графікою не вдалося взагалі. В мене працює тільки 2.2 та 2.2-3
P.P.S. Спочатку довго не міг зрозуміти чому при трансляції отримую помилку запису. Виявилось, що просто мало місця на диску, і що можна робити трансляцію в пам'яті, або ж зробити інший диск.
P.P.S. Також, при використанні ukncbtl емулятор може не запуститись і написати що не знаходить RenderVfw.dll - потрібно звернути увагу чи є в релізі хоча б RenderVfw.dll (в останніх релізах, на сьогодні, цього немає, потрібно взяти з попередніх - з UKNCBTL-542-exe.zip, наприклад, або з ukncbtl-2023-1.zip)
- 8monkeys
- Контактна інформація:
Ого, не очікував настільки детальної відповіді. Я вирішив відмовитись від паскаля і юзати С (який СС.SAV).
Зараз сиджу, читаю "руководсtво программиста", книги з 1 по 9.
Просто вирішив, що Сі дасть мені трішки більше свободи по старих машинах і доповнить мої знання по сішарпу, та й синтаксис схожий. А паскаль тут ні з чим не стикується.
Зараз сиджу, читаю "руководсtво программиста", книги з 1 по 9.
Просто вирішив, що Сі дасть мені трішки більше свободи по старих машинах і доповнить мої знання по сішарпу, та й синтаксис схожий. А паскаль тут ні з чим не стикується.
-
- Подякували: 6 разів
Це ж хобі, тут будь-які мови та методи підходять. Сі також, аби було цікаво