Мій перший зібраний компʼютер був аматорским клоном ZX Spectrum краснодарський варіант. Варіант не найкращий для новачка, але поруч був батько, радіоаматор с великим досвідом. Плата мала більше 60-ти мікросхем. А ще вона цікава тим, що був роведений ВВ55 і інтерфейс розширення. Мікросхеми ПЗУ встановлювалися на одну панельку, як у класиці, а методом одна-на-одну.
Рік не памʼятаю, але це було коли я ще навчався в школі, десь у період 88-90 роки, мені було років 13-14. Паяв я довго, батько допомагав мені, пояснюючи, як це робити правильно.
Грошей на таке хобі було не багато, бо батько працював рядовим інженером. Мікросхеми він купляв поштучно на толоці у Харкові, куди періодично іздив щось купити або продати.
В процесі, я на платі таки нахомутав, впаяв одну з мікросхем ключем в інший бік, прийшлося випаювати. В процессі випаювання, тому що було жаль викусувати мікросхему, бо іншої не було, відірвав одну доріжку. Саме в той момент я познайомився з МГТФ
Коли робота була закінчена, я отримав на екрані довгоочікуванй "матрац", але коли процесор було встановлено в панельку компʼютер не працював. Добре що були світлокопії осцилограм, а в батька можливість взяти на роботі осцилограф. Він допоміг відладити плату, та на жаль, я вже не памʼятаю, що там було не так.
Отака фіня, малята (с) Дід Панас