Щось у мене шнур на скарт з атарі не запрацював
Паяв по схемі з першого лінка цієї теми.
Потім паяв також по іншій схемі з діодом і конденсатором, це також нічого не дає.
На тфт телевізорі звук з атарі є, але екран темний.
На кіноскопному телевізорі, видно екран атарі але зображення сильно погане, все стиснене, пливе і скаче.
Я так розумію воно якусь синхронізацію не ловить? То що ж робити? ((((
Може це бути що я взяв не такий діод як на схемі? Я просто випаяв перший склянний діод який попався на шроті.
Atari ST відео коннектор і різні перехідники
- monoxrom
- Дякував (ла): 55 разів
- Подякували: 120 разів
Re: Atari ST відео коннектор і різні перехідники
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
-
- Дякував (ла): 49 разів
- Подякували: 30 разів
Спробуй подай без нічого Синхру на 16 контакт Скарта,і з 16 ноги через опір 100 ом на 20 ногу Скарту.
Повинно працювати,я паяв без діодів,все працює.
Але в мене Atari STE та Mega ST 2,хоча у пана Валерія 520 то також працює тому напевно щось поплутав .
Повинно працювати,я паяв без діодів,все працює.
Але в мене Atari STE та Mega ST 2,хоча у пана Валерія 520 то також працює тому напевно щось поплутав .
- monoxrom
Так, я у себе визначився що у мене на атарі немає 12 вольт на відеорозємі.
Тому звичайно телевізор не може переключитися на ргб.
Але я не розумію як ті 12 вольт мають прийти на відеорозєм. Я можу просто кинути перемичку від живлення мат плати на відео пін 8?
Тому звичайно телевізор не може переключитися на ргб.
Але я не розумію як ті 12 вольт мають прийти на відеорозєм. Я можу просто кинути перемичку від живлення мат плати на відео пін 8?
- alk0v
- Адміністратор
- Дякував (ла): 81 раз
- Подякували: 157 разів
Я зазвичай просто 16 та 20 контакти з'єднував і для більшості телевізоров цього було достатньо щоб перемкнутися в RGB
Співзасновник Software & Computer Museum
- monoxrom
Капець
Скачав я схему до своєї атарьки, звідси:
https://docs.dev-docs.org/htm/search.php?find=_s
Atari 520ST Schematic (Rev B)
А там на відеорозємі 8-й контакт зєднаний з землею. Перевіряю на компі, точно так!
Значить мені його треба відєднати від плати і подати туди 12 вольт проводком
До речі гуглив про атарі по французьки і найшов ще таку схему, пишуть що саме для 520 ст
Але і тут 8-й контакт не земля, там має бути 12 вольт щоб подати на скарт телевізора...
Скачав я схему до своєї атарьки, звідси:
https://docs.dev-docs.org/htm/search.php?find=_s
Atari 520ST Schematic (Rev B)
А там на відеорозємі 8-й контакт зєднаний з землею. Перевіряю на компі, точно так!
Значить мені його треба відєднати від плати і подати туди 12 вольт проводком
До речі гуглив про атарі по французьки і найшов ще таку схему, пишуть що саме для 520 ст
Але і тут 8-й контакт не земля, там має бути 12 вольт щоб подати на скарт телевізора...
- monoxrom
- alk0v
- Адміністратор
- Дякував (ла): 81 раз
- Подякували: 157 разів
Нічого, 8-му лінію (8-8) взагалі не підключай, прямо в скарті зроби перемичку з 20-го на 16-й, з дуже високою ймовірністю (якщо телек не зовсім відбитий) має запрацювати.
Співзасновник Software & Computer Museum
- monoxrom
Коротше хлопці і дівчата все не так просто як здавалося.
Коли я почав все черговий раз перемірювати на включеному комп'ютері спершу я помітив що у мене на 8-му контакті немає 12 вольт. Це ніби то лінія для переключення скарту. А далі я помітив що і на другому контакті (синхронізація) у мене 0 вольт. Звичайно з таким розкладом нічого працювати не буде.
Як виявилось у мене одна з моделей атарі де була не розпаяна схема композитної синхронізації.
Чи то щось здешевили, чи це просто рання серія (комп 85-го року, серійник малий)
Якщо коротко то мені вдалося розпаяти схему синхронізації, всі потрібні деталі знайшов у себе на шроті на платі якогось старого тв тюнера
Там потрібен транзистор, два діода і 3 резистора. І ще довелося на шнур на розєм скарт кинути на 20й контакт резистор 330 ом. Бо без нього зображення скролилось знизу-вверх.
Загалом шнур спаяв по схемі як тут в кількох повідомленнях вище.
І на 8-му контакті все-ж 12 вольт не треба
Детальніше про все, про схему, можна прочитати тут:
https://forum.classic-computing.de/forum/index.php?thread/32575-atari-st-520-video-cable-to-scart/
Далі буду займатися софтом
Коли я почав все черговий раз перемірювати на включеному комп'ютері спершу я помітив що у мене на 8-му контакті немає 12 вольт. Це ніби то лінія для переключення скарту. А далі я помітив що і на другому контакті (синхронізація) у мене 0 вольт. Звичайно з таким розкладом нічого працювати не буде.
Як виявилось у мене одна з моделей атарі де була не розпаяна схема композитної синхронізації.
Чи то щось здешевили, чи це просто рання серія (комп 85-го року, серійник малий)
Якщо коротко то мені вдалося розпаяти схему синхронізації, всі потрібні деталі знайшов у себе на шроті на платі якогось старого тв тюнера
Там потрібен транзистор, два діода і 3 резистора. І ще довелося на шнур на розєм скарт кинути на 20й контакт резистор 330 ом. Бо без нього зображення скролилось знизу-вверх.
Загалом шнур спаяв по схемі як тут в кількох повідомленнях вище.
І на 8-му контакті все-ж 12 вольт не треба
Детальніше про все, про схему, можна прочитати тут:
https://forum.classic-computing.de/forum/index.php?thread/32575-atari-st-520-video-cable-to-scart/
Далі буду займатися софтом
-
- Дякував (ла): 78 разів
- Подякували: 193 рази
Зібрав для підключення до монітора такий адаптер:
https://www.pcbway.com/project/sharepro ... _JACK.html
Після підключення до Atari ST виявилось, що адаптеру не вистачає живлення, яке подається з контакту 8 роз'єма Atari. Згідно схеми, на цей контакт напруга 12 В. подається через резистор 1,2 кОм. Адаптер споживає 15 мА, тому, при підключенні до комп'ютера, майже вся напруга "падає" на цьому резисторі, та, адаптер не працює. Для вирішення проблеми без внесення доробок в комп'ютер, при програмуванні мікроконтролера обрав роботу від внутрішнього генератора 6,5 МГц, при цьому споживання адаптера зменшилось до, приблизно, 1 мА. Не зрозуміло, чому, але адаптер працює не так, як описано по ссилці віще, та ще і по різному на ST та STFM, які в мене в наявності (навіть, на "штатній" частоті, при живленні від зовнішнього блока живлення). На ST при утриманні кнопки більше, ніж 3 сек., перемикається режим, та зберігається (після ввімкнення завантажується в тому самому графичному режимі, в якому був вимкнений). На STFM чомусь при вмиканні завжди режим HiRez, при утриманні кнопки більше, ніж 3 сек. режим перемикається, але при вимиканні не зберігаєтьтся, при вмиканні завжди HiRez.
Також, є варіанти плат Atari, на яких на контакт 8 розїема відео підключена "земля". На таких платах адаптер працювати не буде (треба живити від зовнішнього блока живлення).
Ще особливість - дуже близько розташовані RCA роз'єми. Композитний сигнал на відповідному роз'ємі буде лише в моделях Atari ST, в які вбудований модулятор. Роз'єм 3,5 мм. Jack не розпаював, не знайшов потрібний. На нього дублюються сигнали з RCA.
Звісно, цей адаптер працює лише з 15 кГц моніторами.
https://www.pcbway.com/project/sharepro ... _JACK.html
► Показати
Також, є варіанти плат Atari, на яких на контакт 8 розїема відео підключена "земля". На таких платах адаптер працювати не буде (треба живити від зовнішнього блока живлення).
Ще особливість - дуже близько розташовані RCA роз'єми. Композитний сигнал на відповідному роз'ємі буде лише в моделях Atari ST, в які вбудований модулятор. Роз'єм 3,5 мм. Jack не розпаював, не знайшов потрібний. На нього дублюються сигнали з RCA.
Звісно, цей адаптер працює лише з 15 кГц моніторами.
► Показати