Перетащил авторское описание и ссылку на лот сюда для сохранения информации.
Ссылка на лот - https://skylots.org/6594680133/Unikalni ... 2k+ram+CGA
Вітаю на моїх аукціонах!
Сьогоднішній лот - абсолютно унікальний. Це комп'ютер класу XT на суміші радянської та західної компонентної бази. Комп'ютер частково складається з доопрацьованих фабричних компонентів, а частково - з прототипних чи саморобних. Він НЕ МАЄ відповідників в радянському виробництві комп'ютерів чи серед комп'ютерів соцтабору (я перевірив всю музейну номенклатуру яку лише вдалося розкопати в інтернеті). За форм-фаткором та архітектурою він відповідає раннім версіям ХТ початку 1980х, хоча за компонентною базою відповідає пізнім машинам кінця 80х (ну, соцтабір дуже відставав, це відомий факт). Маю нагадати, що в союзі доступ до подібних технологій навіть в кінці 80х був вкрай обмеженим, ibm pc та навіть їх клони були рідкісними звірями, щоб вчити роботу чи програмування на них - необхідно було працювати у вкрай специфічних організаціях та/чи мати спецдоступи. Про те щоб СТВОРЮВАТИ такі машини на рівні звичайної людини - мова взагалі і впринципі не йшла, навіть достатніми знаннями архітектури володіли зовсім одиниці. Тож людина чи люди які працювали над цією машиною - були з того дуже обмеженого кола що такі доступи мали, і робили це явно не для домашнього використання. Тож найбільш ймовірно ми бачимо тут прототипну машину, чи експеримент по створенню машини якоюсь організацією чи заводом. На що вказую не тільки унікальність ряду компонент, але і очевидний доступ до промислових технологій використаних при побудові і епічно дорогої компонентної бази, використаної при створенні і модифікації плат. Або ж це саморобка когось дуже талановитого, знаючого архітектуру і програмування різних рівнів, і маючого доступ як до вузькоспеціальної інформації, так і до частин інших комп'ютерів, вкрай дорогих компонентів включаючи західні, а також до промислового обладнання - це в радянських реаліях навіть кінця 80х вельми вельми важко уявити, хоча це і не неможливо.
Так як це дуже важлива та особлива машина - я відзняв її максимально детально зробивши близько 130 фото, в тому числі плати на макро детальними фрагментами, щоб побачити можна було ВСЕ. До лоту тут можна додоати 15 фото, звісно вони недостатньо репрезентують цю машину, і з повним набором фото можна ознайомитись по посиланю на гуглдрайв: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Це був би просто безмежної крутості реставраційно-дослідницький проект для ютубера що спеціалізується на ретрозалізі. Таких рідкостей в мережі вкрай мало, навіть у найтоповіших спеціалістів в кращому разі може бути лиш 1 відео з чимось подібним.
Одразу хочу написати щодо формування ціни. Цей комп'ютер не тільки вкрай цікавий історично і унікальний. На жаль (чи може і не дуже на жаль, бо це просто вже так є) він виготовлений з залученням просто шаленої кількості драгметалів, тут практично скрізь золото, чимало срібла, дуже багато танталових та інших дорогоцінних конденсаторів. Цінних компонентів настільки багато що практично не використовувались нецінні, їх меншість. Я не являюсь спеціалістом з драгметалів, проте довідниками користуватись нескладно, і за моїми приблизними оцінками ціна чисто драгметалів в цьому ПК перевищує 8к грн / 200$, причому я рахував тільки відомі мені або легковпізнавані компоненти, тобто далеко не всі. Цей ПК в жодному разі НЕ повинен піти на драгметали, це обов'язкова умова продажу. І відповідно це вкрай значним чином формує його вартість.
На жаль історія машини не збереглася. І більшість того що я напишу з історичної частини - стосується вже лиш мого розслідування по її компонентам і їх особливостям.
З огляду я можу сказати що комп'ютер було доведено до робочого стану і він працював достатній час щоб навколо кулера на платах та корпусі налипло міцного пилу в помітну товщину, тобто десь рік-два в роботі він таки був. Згідно інших ознак, після того його вирішили або доопрацьовувати або щось з ним робити і це не було завершено і комп'ютер в стрій не повернувся. В блоці живлення відпаяно частину вихідних дротів так ніби з ним почали роботи і не завершили, щось планувалось робити з живленням внутрішніх дисководів, в рамках чого воно було демонтовано, як і самі дисководи. Разом з цим ПК в запасниках зберігався зовнішній дисковод (його ви можете знайти серед моїх лотів окремо), зроблений як комплект до нього, але згідно огляду він новенький і не використовувався. Можливо планувалось яказ організувати його підключення і дроти для цього, але це так і не було зроблено.
Щодо датування. Хоч це по технології і по тому як влаштовано - початок 1980х, але набір мікросхем тут використано за практично всі 80ті роки, від початку до кінця з піком на 86-87 роки. За 1989 є лиш єдина мікросхема, пізніше немає жодної.
Що мені вдалося дізнатись про цю машину виходячи з того як вона влаштована. Машина складається з ряду заводських компонентів, і ряду саморобних або виготовлених на заводському обладнанні в 1 екземплярі з застосуванням промислових механізмів але без широкого кола спеціалістів (що типово для прототипного виробництва). До заводських компонентів відносяться плати, головна і відеоплата (хоча вони були суттєво доопрацьовані), металева корзина плат, ймовірно задня панель але без портів, повністю передня панель, восновному блок живлення (він був суттєво доопрацьований). До саморобних частин відноситься кейс корпусу, а також його дно, внутрішні стійки та надплатна плита, порти задньої панелі, частина проводки живлення. До частин щодо яких немає певності - порти корзини та нижній зовнішній порт і їх обв'язка, кнопка ввімкнення передньої панелі.
Почнемо з простого. Передня панель виконана з литого алюмінію і має заводське фарбування. Вона не містить помітних слідів доопрацювання, тобто була взята як виготовлений на заводі компонент. Таких передніх панелей мені не вдалося знайти на зображеннях жодних музейних комп'ютерів соцтабору, тож її походження - фабричне і невідоме. На передній панелі є кнопка ввімкнення яка заслуговує окремої уваги. Вона виконана на мікроперемикачу, а не на силовому тумблері як це водиться в практично усіх машинах аж до покоління АТХ. Вона зроблена у вигляді зеленого прозорого пластикового кубика, в який посередині вмонтовано червоний світлодіод. Виглядає стильно і круто, особливо коли зелена частина пластику просвічує. Невідомо чи ця кнопка була такою з фабрики де виготовили передню панель, чи це така цікава і стильна саморобка, відомо лиш що кнопку доопрацьовували. За решіткою передньої панелі ховається динамік 2ГД-36 8Ом та дуже товстий металевий кулер ВВФ 71М 1985року (детально див фото) який засмоктує через передню панель повітря і направляє його прямо на плати.
Корпус виготовлено з листового алюмінію чи сталі з ручною формовкою на оправці і подальшим протисканням пресом чи спецмеханізмом до кінцевої форми гибки. Потім його фарбовано в заводських умовах міцною коричневою текстурною фарбою і ймовірно сушено в заводського рівня печі. Аналогічно пофарбовано і корпус зовнішнього фдд, що йшов з машиною і продається окремо. Задня панель виготовлена з товстого листового алюмінію на заводі, з застосуванням заводського рівня рубки форми листа та отворів і зварювання по алюмінію. Її було фарбовано чорною порошковою чи спрей-фарбою, з нанесенням плям шляхом витирання фарби (ті плями на задній панелі то не лисини чи вицвітання, так задумано автором для краси, проте це зрозуміло лише якщо дивишся зблизька). Нижня плита на якій монтується все інше приладдя корпусу - виконана з анодуванням, можливо взято вже анодований авіаційний алюміній. Анодування погано видно на фото, вона має типовий злегка зеленкуватий колір. Стійки корпусу виготовлено з алюмінію як і надплатну плиту. на цих двох плитах та стійках є сліди розграфлення під координати отворів для гвинтів, які робив слюсар. Корзину платотримача - з анодованої сталі, це явно фабрично зроблений пристрій з іншої машини. Корпус блока живлення виготовлено з анодованої сталі, охолоджувач та задню частину з литого анодованого в коричневий колір алюмінію. В блоці живлення створено спецконектор для зовнішніх дротів якого не було в початковій його заводській версії. Блок живлення виготовлено без кулерного охолодження зате з великим радіатором ззаду. Він має одну плату, всі котушки на ній залиті в епоксидку і вручну обпиляні щоб надати форму. Практично всі конектори в цьому ПК або срібні або частіше золоті.
Плати. Тут використано 2 плати, хоча корзина дозволяє встановити 5 + ще 1 зовнішня. Плати виготовлено на заводі і це не має сумнівів, вони фабричні, хоча і суттєво доопрацьовані. Головна плата і відеоплата взяті від РІЗНИХ машин одного типу, у них суттєво відрізняються кріплення а також коди на платах. Плати саме такого типу мені не вдалося знайти на фото жодних радянських музейних комп'ютерів де я тільки не шукав. Найближчі до них по хочаб типу кріплення та конекторам - плати Robotron ЕС-1840 та Искра 1030, але і вони - сильно далеко від цих плат, в кращому разі троюрідні сестри а то і далі. Я не знайшов жодного ПК соцтабору де б при горизонтальному розташуванні плат використовувалась спільна шина на одному конекторі зміщеному вбік, а не на двох, чи на одному по центру. Згідно того що я чув та пам'ятаю про Роботрон, ця шина що поєднує плати, насправді може виявитись ISA в іншому, ранньому форм-факторі, тобто ці плати можуть бути сумісні з ISA, але звісно туди ISA підімкнути без масштабних маніпуляцій та пайки не вийде. І до того ж це не точно. Окремої згадки заслуговує одна Р556РТ5 (я так зрозумів SRAM), на ній є написи зроблені вручну, і там написано: CAS_CS 512k Basic РФБ 0000. Плати суттєво доопрацьовувались, але доопрацювання стосувалось сходе підвищення стабільності та ймовірно заміні мікросхем, плюс ремонтні модифікації. Тоді як логіка роботи плат схоже змін не дуже зазнавала або якщо і зазнавала то в недуже значній мірі. Центральні конектори плат використано для виводу потрів.
Головна плата. На платі є коди: УП651 та ЯЩ7.150.033. Ці коди в мережі не гугляться ні в якому вигляді.
Процесор. Тут використано КМ1810ВМ88 - радянський аналог Intel 8088. 4,74МГц. Його та частину інших мікросхем логіки ви знайдете в оцій статті вікіпедії https://ru.wikipedia.org/wiki/Микропроц ... ерии_К1810 Детальні фото де яка мікросхема розташована і має який код - див. детальні фото по посиланню вище.
Оперативна пам'ять. Використано японську Хітачі 1986 року, причому аж 512Кб у 18 мікросхемах. Одна лиш ця пам'ять коштувала тоді як автомобіль.
Відеоплата. На платі є коди: КЦГТ057 та ЯЩ7108 572. Ці коди в мережі не гугляться ні в якому вигляді, і вони розташовані в інших місцях ніж на головній платі. Згідно напису на її біос - ця плата CGA-типу, що круто, я не розраховував на щось краще MDA.
На задній панелі розташовано 6 портів, і є 4 наклейки з написами англійською EXT drive, Display, Printer, KBD. Що роблять ще два порти - невідомо. Цікаво що з зовнішніх конекторів є ще один, в дні, він такий же як і інші конектори корзини головних плат, тож ймовірно передбачалось і швидке зовнішнє встановлення плат без розбірки корпусу.
Стан та результати огляду.
Наразі машина має той комплект що я описав і показав на фото. Ймовірно колись у неї були внутришні FDD, але вони не збереглись, для них є шлейф даних (один, принаймні я думаю що це він), хоча і демонтовано живлення. У неї точно був зовнішній FDD і він продається окремим лотом щоб не завищувати і так чималу ціну даного лоту, але важливо додати що він не мав кабелю який міг би пояднати його з цією машиною. І взагалі машина не мала жодних кабелів з собою, окрім кабеля живлення і то мабуть лиш тому що він не з'ємний. Думаю жорсткого диску вона не мала ніколи, так як не бачу тут дискового контроллеру, хоча можливо він є на головній платі, хоча це навряд. Чесно кажучи, мікросхеми контроллеру fdd я тут також не бачу, а вона могла б бути і навіть мала б, хоча хто зна як воно тут все реалізовано насправді, мені не вистачає знань, та думаю практично будь-кому невистачатиме знань при зустрічі з такою машиною.
Плати суттєво модифікувались, вони мають численні примітки про це, стрілочки, позначки що відмічають де доріжки було спеціально розімкнуто і тд. Як і у всіх старих машин особливо з пайкою радянського періоду - тут буде проблема висихання олова. При огляді я бачив мінімум кілька місць які потребуватимуть пропайки і щонайменше три ніжки конденсаторів чи інших радіодеталей де пайка відпала від старості. Це означає що перед ввімкненням буде потрібна серйозна пропайка плат і детальн вивчення їх, бажано з мікроскопом. Добре хоч дроти на задній частині плат не мають відповших кінців як це іноді буває. Особливу увагу треба буде приділити блоку живлення, так як його явно почали переробляти ,чи щось з ним зробити і не довели до кінця, не повпаювали дроти туди куди треба. Це означає що він потребуватиме особливої уваги і відновлення з'єднань, вивчення де які з'єднання мали йти, а можливо і ремонту. Також знадобиться відновити конектор для внутрішнього флопа і розібратись що там з його логікою, чи є вона взагалі. Ймовірно машина напрошується на встановлення сюди контроллера жорстких дисків і жорсткого диску. Та це вже дальні плани. Для початку треба її привести в порядок і ввімкнути. На щастя огляд плат не показує що її хтось намагався барахолити на драгдеталі ,я не бачу нічого варварські випаяного/викушеного, і це дає дуже значну надію і потенціал що можливо вона одного дня ще запрацює. Як я вже казав, такий дуже нетривіальний челендж - був би безмежно крутим проектом для ютубу.
Як видно з фото, машина була повністю, по гвинтику перебрана мною і почищена / помита (те що допустимо) від 35-річного пилу та бруду (що не така і проста задача коли мова іде про комп'ютери соцтабору, їх вельми важко пребирати, хто підписаний на https://www.youtube.com/@ChernobylFamily і їх перебірку радянських ретрокомп'ютерів - то бачили що це таке за халепа). Загалом стан збереження по корпусу дуже добрий, а стан збереження комплектуючих не змінився з того часу як її востаннє відкривав власник в умовному 1990році.
Відправка Україною - через Нову Пошту. Ця машина задоначена на продаж з метою отримати коштів на донати. 70% отриманих з неї коштів, як і з більшості моїх лотів, будуть пожертвувані на ЗСУ.
Унікальний XT (8088) 512k ram CGA
Re: Унікальний XT (8088) 512k ram CGA
1. Фото корпуса
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
2. Фото внутри
3. Фото плат