Плата Apple IIc живиться від 15В, споживання без дисковода приблизно 0.5А.
Блок живлення всередені - модульний, формує 5, 12 та -12В, маркування ASTEC AA7341B
На платі є вимикач, але він не комутує 15В безпосередньо, лише подає сигнал керування на блок живлення.
Спочатку ніякої реакції на вмикання не було, то ж я вирішив перевірити ESR конденсаторів в БП, не дивлячісь на 40-річний вік, всі виявилися в ідеальному стані. Конденсатор С3 - аксіальний, Таблиця тут:
Позиція | Тип |
---|---|
С3 | 3300 мкФ x 35В |
С6 | 1 мкФ x 50В |
С9 | 330 мкФ x 16В |
С10 | 1000 мкФ x 16В |
С11 | 330 мкФ x 16В |
С16 | 220 мкФ x 16В |
С17 | 1000 мкФ x 10В |
С18 | 33 мкФ x 35В |
Logic Board
За посиланням на GitHub доступна принципова схема в KiCAD.
Я потроху почав малювати друковану плату, спробую зробити pull request в той самий репозиторий, але повністю, скоріше за все, зараз не намалюю. Була потреба лише розібратися з живленням.
Плата не запускається без клавіатури, бо там, судячі зі всього, формується Reset.
В моїй платі є проблеми з оперативною пам'ятю. Таке було при першому запуску Щоб перевірити, де саме проблема, допомагає внутрішній тест, але він є в версії ROM починаючи з 3-ї, а в мене стоїть так звана 255-а, до того ж, вона 16 кБ, а всі більші - 32к.
Додав в файли документ з описом версії ROM Для підтримки ROM на 32 кБ треба зробити невеличку модифікацію, перерізати джампер W1 та з'єднати W2.
Далі треба прошити в M27C256 файл Apple IIc ROM 03 - 341-0445-A.bin, в якому є тест пам'яті. Далі запускаємо комп, комбінацією клавіш [контурне яблуко] + [залите яблуко] + [Control] + [Reset], запускаємо тест
Мені показав отакє
Як саме трактувати результат, поки до кінця не зрозуміло, але на тестері вже виявлені дві пошкоджені MT4264. Можна замінити на TMS4164 або навіть 565РУ5, на яких, я, власне, й перевіряв.
Поки що замінив MRD0 та MRD5, після їх заміни тест пише.
Код: Виділити все
RAM 0 0 0 0 0 1 0 0
Update 9 Dec 2023:
Пам'ять замінив, тести показали, що 6 з 8 чипів непрацюючі. Замінив всі 8, щоб були однакові. Поставив TMS4164-15NL
Дисковод
Ще одна поки не вирішена проблема - дисковод. З ним блок живлення пищіть і комп не запускається, споживання при цьому падає до 0.4А.
Розпіновка наступна. Короткого по живленню нема.
Update 9 Dec 2023:
Після вирішення проблем з пам'яттю, проблема з дисководом також магічним чином виправилася. Нажаль, поки не маю жодної дискети, щоб перевірити.
To be continued...