І хоч в темі колекціонування старих комп'ютерів я уже дуже давно, але якби соромно не було зізнатися,
я майже не працював з платформою ZX Spectrum
А коли щось і пробував то постійно треба було читати якісь мануали як і що робити, тому що не памятаю...
Отже я зараз не в Україні але маю з собою Орель БК-08, хочу показати людям щось зроблене в Україні
В наявності сам компік і БЖ. Гарний маленький кіноскопний телевізор зі скартом я вже забрав безплатно по оголошенню в сусідньому "селі" Скартовський шнур також маю, забрав по іншому оголошенюю з супутниковим тв тюнером.
Отже шнури і розєми у мене вже є, тепер справа в тому щоб спаяти шнурок для кольорвого RGB зображення.
Дещо знайшов тут:
oldmachinery.blogspot.com/2013/11/orel-bk-08.html
Але тут чоловік розписує що у нього щось було не те з 12-ти вольтовим контактом спекртума, який треба підкинути на 16 на скарті. Я так і не зрозумів тут треба якісь резистори чи ні? А якщо запаяти напряму без них. Телевізор не згорить від того що на нього пішло сторонні 12 вольт? Щось не зрозумілий цей нюанс, хтось може щось підказати?
Орель БК-08 підключення, запуск і використання
Модератор: alvis
- monoxrom
- Дякував (ла): 54 рази
- Подякували: 120 разів
Re: Орель БК-08 підключення, запуск і використання
Ще нагуглив такий лінк:
http://oldcomputer.info/8bit/orel/index.htm#video
тож попробую попаяти щось ближчим часом
http://oldcomputer.info/8bit/orel/index.htm#video
тож попробую попаяти щось ближчим часом
- monoxrom
Так, готовий розказати вам продовження майже як детективну історію...
Отже я ніби найшов скарт кабель щоб взяти роз'єм, але ж мені ще потрібен був резистор для шнура, а ще міні джек конектор щоб потім спаяти аудіо шнур! Тож пайку я відклав на якийсь час...
На другий день я мав справи в іншому, більшому місті. Залишаючи машину біля безкоштовного місця для паркування мій погляд натрапив на купку якоїсь техніки яка стояла біля смітників) Там була різна фігня але також трошки чогось доброго як от якийсь VHS відеомагнітофон і магнітола Kenwood на вигляд непогана на дві касети. Тільки от від цього всього якесь ... "добра людина" відкусила шнури живлення. Також біля цього всього був ящик різного мотлоху де я напав на скарб, а саме кілька скарт конекторів і кілька міні джеків. Все це було від покусаних шнурів. От нащо таке робити?
Скарт розєми і так розбірні тож супер для пайки, міні джеки не розбірні але надіюся що далі я з ними справлюся, зачищу і зможу підпаятися.
А відеокабель я уже спаяв, по схемі з другого лінку
Прикріплю картинку сюди, щоб колись коли сайт не буде працювати, розпайка не пропала: А це власне запуск компа, все запрацювало зразу: Резистор я взяв з плати відеомагнітофона (касетник кенвуд не курочив, шкода), але не один на 470 ом... Його там не було (((( Але мені вдалося там знайти два на 1 кілоом. Тож я спаяв їх паралельно і у мене вийшов опір біля 490 ом що якраз підійшло для шнура!
Далі буду братися за аудіокабель, а там мабуть треба користуватися програмою засновника нашого форуму, з сусідньої теми
Отже я ніби найшов скарт кабель щоб взяти роз'єм, але ж мені ще потрібен був резистор для шнура, а ще міні джек конектор щоб потім спаяти аудіо шнур! Тож пайку я відклав на якийсь час...
На другий день я мав справи в іншому, більшому місті. Залишаючи машину біля безкоштовного місця для паркування мій погляд натрапив на купку якоїсь техніки яка стояла біля смітників) Там була різна фігня але також трошки чогось доброго як от якийсь VHS відеомагнітофон і магнітола Kenwood на вигляд непогана на дві касети. Тільки от від цього всього якесь ... "добра людина" відкусила шнури живлення. Також біля цього всього був ящик різного мотлоху де я напав на скарб, а саме кілька скарт конекторів і кілька міні джеків. Все це було від покусаних шнурів. От нащо таке робити?
Скарт розєми і так розбірні тож супер для пайки, міні джеки не розбірні але надіюся що далі я з ними справлюся, зачищу і зможу підпаятися.
А відеокабель я уже спаяв, по схемі з другого лінку
Прикріплю картинку сюди, щоб колись коли сайт не буде працювати, розпайка не пропала: А це власне запуск компа, все запрацювало зразу: Резистор я взяв з плати відеомагнітофона (касетник кенвуд не курочив, шкода), але не один на 470 ом... Його там не було (((( Але мені вдалося там знайти два на 1 кілоом. Тож я спаяв їх паралельно і у мене вийшов опір біля 490 ом що якраз підійшло для шнура!
Далі буду братися за аудіокабель, а там мабуть треба користуватися програмою засновника нашого форуму, з сусідньої теми
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Востаннє редагувалось 25 травня 2023, 22:12 користувачем monoxrom, всього редагувалось 4 разів.
- monoxrom
Також треба вчити бейсік ZX щоб перевірити кольорові можливості комп'ютера і чи є звук)
ламповий сетап, десь на ютубі були відоси з комплектними програмами tst, mz80 та reclama.
-
- Дякував (ла): 77 разів
- Подякували: 189 разів
Завантажив.
Реклама Орель БК-08
Ось так виглядає:Реклама Орель БК-08
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
- monoxrom
десь можна цю рекламу скачати у вигляді wav файлу?
Чи це цей звук з ютубу це воно і є?
Чи це цей звук з ютубу це воно і є?
-
- Дякував (ла): 77 разів
- Подякували: 189 разів
Цей звук з ютубу воно і є. Запустив саме це відео та завантажив.